Gåva

Att ge bort en gåva kan vara minst lika härligt som att erhålla den. Idag är det dessutom så mycket lättare att ge bort en gåva när inte längre gåvoskatten finns. Dock finns en hel del regler att ta hänsyn till i alla fall, och dessa bör man känna till.

Vid gåva av bostadsrätt måste ett gåvobrev som uppfyller lagens formkrav upprättas. Om man inte uppfyller formkraven är gåvan ogiltig. Gåvobrevet måste vara skriftligt och undertecknas av såväl den som ger bort bostadsrätten som den som tar emot den. Vidare skall gåvobrevet innehålla information om bostadsrätten. Man bör också ta ställning till om gåvan skall vara gåvotagarens enskilda egendom, som denne då inte behöver dela med sig av vid en separation. Om man vill göra gåvan till enskild egendom skall även detta skrivas in i gåvobrevet. Slutligen behöver man också informera bostadsrättsföreningen om gåvan.

Skulle gåvogivaren vara gift, registrerad partner eller sambo är huvudregeln att även den andre maken, partnern eller sambon måste ge sitt skriftliga samtycka till gåvan.

Vill man ge en gåva i form av en bostadsrätt till ett omyndigt barn utser Överförmyndarnämnden i många fall en god man, som ser till barnets bästa, vid överlåtelsen.

För rådgivning är du välkommen att kontakta oss på 08-778 78 14 eller mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Bostadsrättsägarnas Riksförbund | Sliparvägen 4, 146 36 Tullinge | Telefon: 08-778 78 14 | E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Copyright © 2022 Bostadsrättägarnas Riksförbund