Skip to main content

Sambo

Att bli sambo är oftast en härlig upplevelse. Två människor tycker så mycket om varandra att man vill bo tillsammans och börja bygga på en gemensam framtid. Att bo ihop med en vän är inte att klassas som ett samboförhållande. För att man skall anses vara sambo skall man bo tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden. Detta innebär lite kort att man skall leva och bo på samma sätt som om man vore gifta.

Att bli sambo innebär vissa juridiska snårigheter som man bör känna till. Många lever tillsammans som sambo i många år och gifter sig aldrig. Man bygger upp ett helt liv tillsammans, och tänker inte på vad de juridiska konsekvenserna av ett samboförhållande innebär. Exempelvis måste man vara medveten om att allt som innefattar den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget anses som gemensamt, om man en dag skulle vilja gå ifrån varandra.

Viktigt att känna till

Om den ena parten äger en bostadsrätt som den andra parten flyttar in i, tillfaller denna bostad den parten som ägde lägenheten vid en eventuell separation. Men om den ena parten köper en bostadsrätt och man tillsammans flyttar in i den, anses den tillfalla båda vid en eventuell separation. Vidare måste man vara medveten om att man som sambos inte ärver varandra, om man inte reglerar detta genom rätt dokument.

Inbördes testamente för sambo

Inbördes testamente används främst när två personer ömsesidigt vill förordna sin respektive kvarlåtenskap till förmån för varandra. Speciellt för sambor som inte ärver varandra enligt lag är det viktigt att upprätta ett inbördes testamente ,om man vill att den efterlevande sambon skall ärva den avlidne sambons kvarlåtenskap.

Bodelning vid samboförhållandets upphörande

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning ske om någon av parterna begär det. Det finns i ett samboförhållande inte samma krav på bodelning som vid ett äktenskaps upplösning. Om någon av parterna vill få till stånd en bodelning gäller dock samma regler som för bodelning i äktenskap.

För rådgivning är du välkommen att kontakta oss på 08-778 78 14 eller mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.