Skip to main content

Ingen ersättning trots elva kvadratmeter mindre boyta

Modern house, Interior of modern kitchen room

 

En man köpte och bodde i en lägenhet i fem år innan han upptäckte att boytan var elva kvadratmeter mindre än vad som framgick vid upplåtelsen. Mannen nekades ersättning i tingsrätten och har nu, enligt en dom, även blivit nekad av hovrätten. 

I september 2014 fick en man tillträde till en lägenhet han köpt i Sundsvall. Lägenheten var från början en råvind som byggts om till en bostadsrätt. I upplåtelseavtalet framgick det att lägenheten hade tre rum och kök och hade en boyta på cirka 64 kvadratmeter. I avtalet framgick det även att köparen godkände lägenheten i befintligt skick. Detta framgår av en dom från hovrätten för västra Sverige.

Fem år efter att mannen flyttat in kom en besiktningstekniker från Anticimex och mätte boytan i lägenheten. Då konstaterades det att lägenheten mätte 53 kvadratmeter, alltså elva kvadratmeter mindre än vad mannen trodde att den var. Mannen vände sig då till tingsrätten för att kräva 285 313 kronor plus ränta på grund av den felaktiga angivelsen av bostadsytan. Denna summa kom mannen fram till när han utgått från insatsen delat på antalet kvadratmeter han betalat för, och vad som då varit felaktigt. 

Bostadsrättsföreningen menade att boytan var uppgiven som en ungefärlig uppgift och inte exakt. Mannen hade godkänt att lägenheten upplåtits i befintligt skick och hade dessutom undersökningsplikt som stärktes i och med att ytan var en cirkauppgift. Mot bakgrund av detta borde mannen själv ha upptäckt felet och kan därför inte kräva ersättning för bristen.

Uddevalla tingsrätt fastslog att mannen haft tillgång till den ekonomiska planen vid signering av bokningsavtalet. Den ekonomiska planen var en del av bokningsavtalet och fanns med på sista sidan av detta dokument. Tingsrätten framhöll att bostadsrättsföreningen därmed visat upp handlingar och inte försökt dölja uppgifter. 

I domen från tingsrätten framgår det att ett vittne menat att lägenheternas storlek hade beräknats av en arkitekt och fanns med i den ekonomiska planen. Tingsrätten yrkade på att föreningen inte strikt ansvarade för riktigheten gällande lägenhetens storlek eftersom det i upplåtelseavtalet stod cirka 64 kvadratmeter. 

Bostadsrättsinnehavaren kunde inte styrka att arkitekten gått i god för att lägenheten uppmätts till 64 kvadratmeter. Därför kunde mannen inte få rätt i fallet, som ogillades av rätten.

Att mannen bott i lägenheten i fem år utan att upptäcka att boytan var felaktig, att han godkänt bostadens befintliga skick och haft undersökningsplikt blev grund för tingsrätten att avslå mannens begäran om ersättning.

Nu har alltså även hovrätten tagit beslut i fallet – de går på tingsrättens linje och menar att mannen inte får ersättning. Han måste nu dessutom betala för bostadsrättsföreningens rättegångskostnader som uppgår till nära 200 000 kronor. 

Text: Bostadsrättsnytt

Foto: Colourbox

Projekt Blåljuskod i delar av Storstockholmsområdet

Close-up of blue light flasher on roof of ambulance car of emergency medical service on road. Themes rescue, urgency and health care.

 

Sedan några år tillbaka så finns det ett projektet som kallas ”Blåljuskod” och som idagsläget omfattar delar av Storstockholmsområdet. Projektet går ut på att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan anmäla portkoder till polisen för att underlätta för utryckningspersonal att snabbt ta sig in i en fastighet. Dessutom kan man undvika att skador på entrédörrar och fönsterrutor uppstår i samband med utryckningen. Med hjälp av Blåljuskod kan polisen ta sig in med en vanlig portkod, på samma sätt som postombuden.

När en bostadsrättsförening ansluter sig så får man en dekal att sätta upp utanför porten så att utryckningspersonalen snabbt kan se att det finns en blåljuskod till fastigheten. Koden, som lämnas ut av polisens ledningscentral, är endast tillgänglig för deras personal.

Så här funkar det:

  • Kontakta ert lokala polisområde och kontrollera om de är anslutna till projektet.
  • Bostadsrättsföreningen lägger med hjälp av lokalpolisen in sin adress i polismyndighetens ärendehanteringssystem. Systemet används för att dokumentera händelser och få överblick över polisresurser i yttre tjänst. Vet ni inte vart ni ska vända er går det att använda e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att anmäla adresser för Blåljuskod. Meddela då vilken ort och vilka adresser det handlar om för att ge registraturen en chans att skicka förfrågan rätt.
  • Portkoden kan var en som används för detta ändamål och som bara ett fåtal personer känner till. Det kan även vara den kod som de boende använder. Koden skrivs då om till en krypterad kod i polisens ärendehanteringssystem.
  • När en polispatrull åker ut till en adress som är ansluten till Blåljuskod, så får patrullen koden rapporterad av operatören. Därmed behöver inte poliserna slå in något fönster eller någon dörr för att snabbt ta sig in i fastigheten.

Eftersom Blåljuskod är något som polismyndigheten i region Stockholm har startat, är det till för poliser i första hand. Men om det är ett ärende för SOS alarm, som sjukdomsfall eller brand, så kan larmcentralen höra av sig till polisens regionala ledningscentral för att höra om det finns en blåljuskod.

Om inte ovanstående sker så görs utryckningspersonalen ändå uppmärksamma på att föreningen är ansluten till Blåljuskod genom den dekal som ska vara placerad vid entrén. På så vis kan kontakt tas med ledningscentralen för att få koden. 

I vissa livsavgörande situationer kan det hända att personalen inte har tid att kontakta ledningscentralen. Tyvärr behöver de då slå in rutan eller dörren för att snabbt kunna hjälpa drabbade.

Källa: Bostadsrätterna

Bild: Colourbox

Medlemsskapsprövning i en bostadsrättsförening

Broker realtor hand holding keys giving to new home buyer owner buying new house concept, customer renter making real estate deal, property ownership, mortgage loan investment contract, close up view

 

Enligt bostadsrättslagen får en förvärvare inte nekas medlemskap i bostadsrättsföreningen om den skäligen bör godtas som bostadsrättshavare.

Huvudregeln är att en ny innehavare av en bostadsrätt endast får utöva bostadsrätten om personen antas som medlem i bostadsrättsföreningen. Undantag gäller under viss tid för dödsbo efter en avliden bostadsrättshavare. Det finns även ett undantag som i viss tid gäller för juridiska personer som förvärvat en bostadsrätt vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning och då haft panträtt i bostadsrätten. I de flesta fall behöver dock den nya innehavaren av bostadsrätten ansöka om medlemskap i föreningen.

Ansök hos styrelsen

En ny innehavare av en bostadsrätt ska vända sig till styrelsen i bostadsrättsföreningen för att ansöka om medlemskap. Enligt HSB Normalstadgar ska styrelsen avgöra frågan om medlemskap inom en månad från det att en skriftlig och fullständig ansökan om medlemskap tagits emot. För att pröva frågan om medlemskap kan styrelsen komma att begära kreditupplysning avseende den som söker. Mer information om vad som kan vara bra att tänka på vid medlemskapsprövningen hittar du här.

Styrelsen kan antingen bevilja eller neka medlemskap. Om styrelsen är osäker på om medlemskap bör beviljas eller inte kan det vara bra att ta hjälp av jurist.

Om styrelsen inte ger tillstånd

Om styrelsen inte beviljar medlemskap kan den som nekats medlemskap vända sig till hyresnämnden. Undantag gäller för juridisk person som nekats medlemskap efter förvärv av en bostadsrättslägenhet som inte är avsedd för fritidsändamål. För den gruppen finns ingen möjlighet till överprövning.

Ansökan ska göras till hyresnämnden inom en månad från det att innehavaren har fått del av bostadsrättsföreningens beslut. Om ansökan görs för sent kan ansökan avvisas.

Om hyresnämnden inte ger tillstånd

Hyresnämndens beslut om medlemskap kan överklagas till Svea hovrätt. För att överklaga behöver ett överklagande ges in till hyresnämnden inom tre veckor från den dag hyresnämnden meddelade beslut. Svea hovrätt är sista instans för prövning av medlemskapsfrågor. Det beslut som Svea hovrätt fattar är alltså det som gäller.

Ekonomisk förmåga som ett led i medlemskapsprövningen

Enligt 2 kap 3 § Bostadsrättslagen får en förvärvare inte nekas medlemskap i bostadsrättsföreningen om den skäligen bör godtas som bostadsrättshavare. I praktiken är det främst förvärvarens förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot bostadsrättsföreningen och dennes personliga kvalifikationer som tillmäts betydelse vid prövningen av medlemskap. Vid skälighetsbedömningen kan dock andra omständigheter vara avgörande. Medlemskap får endast vägras om det finns objektivt godtagbara skäl för detta.

Det finns ingen schablon eller liknande där det går att avläsa hur mycket en förvärvare ska ha i inkomst för att den ska beviljas medlemskap i en bostadsrättsförening. Om bostadsrättsföreningen ifrågasätter förvärvarens ekonomiska förmåga ankommer det på förvärvaren att visa att han eller hon har sådan förmåga. Enligt praxis ska bostadsrättshavaren på egen hand ha sådan ekonomisk förmåga att han eller hon själv kan betala månadsavgiften löpande. Om det framstår som tveksamt att förvärvaren själv har tillräckligt god ekonomi kan ett borgensåtagande i vissa fall medföra att förvärvaren ändå bör godtas som medlem. 

Om det är utrett att den som söker inträde i bostadsrättsföreningen vid upprepade tillfällen varit i dröjsmål med hyresbetalning eller haft andra betalningsanmärkningar mot sig kan detta leda till nekat medlemskap om förvärvaren inte kan ställa godtagbar säkerhet. Betalningsanmärkningar är dock inte något absolut hinder, utan en helhetsbedömning av de ekonomiska förhållandena ska göras.

 

COLOURBOX10598541_kopia.jpg

 

Nytt rättsfall gällande ekonomisk förmåga i medlemskapsprövningen

I ett nyligen avgjort rättsfall från Svea hovrätt (H14222-23)aktualiserades frågan om ekonomisk förmåga i medlemskapsprövningen. Avgörandet avsåg en person som ropade in en bostadsrättslägenhet på exekutiv auktion där hans ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen avslogs med hänvisning till att han inte bedömdes kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser mot bostadsrättsföreningen. Utredningen visade att mannen hade en fast anställning som taxichaufför med provisionsbaserad lön. 

Av lönebeskeden framgick att hans inkomster enligt hovrätten fick anses betryggande. Hovrätten beaktade också att lägenheten var obelånad och att det fanns en borgensförbindelse. Det stod klart i målet att mannen inte hade betalat årsavgiften till bostadsrättsföreningen och att parterna haft olika uppfattningar om det fanns en skyldighet att betala årsavgiften då han ännu inte blivit medlem. Bostadsrättsföreningen hade dock inte skickat avier eller påminnelser vilket innebar att denna omständighet enligt hovrätten fick anses ha begränsad betydelse vid skälighetsbedömningen. Sammantaget bedömde hovrätten, till skillnad från hyresnämnden, att bostadsrättsföreningen skäligen borde godta mannen som medlem i föreningen. Med anledning av hovrättens avgörande blev bostadsrättsföreningen i målet skyldig att ersätta bostadsrättshavarens rättegångskostnader i hovrätten som i målet översteg 100 000 kronor.

Medlemskapsprövningar kräver en omfattande helhetsbedömning och ett nekande som överklagas kan som i ovan angivet fall resultera i höga rättegångskostnader för bostadsrättsföreningen. Det kan även bli tal om skadestånd vid nekande av medlemskapsansökan. Skulle bostadsrättsföreningens nekande av medlemskap stå i strid med bostadsrättslagen och bostadsrättsföreningens stadgar kan det innebära att bostadsrättshavaren har rätt till skadestånd från bostadsrättsföreningen om bostadsrättshavaren lidit skada.

 Text: HSB

Foto: Colourbox

 

Osäkerhet kring bostadsrättsföreningars förmåga att hantera långsiktiga underhåll

Skärmavbild_2024-10-28_kl._18.40.01.png

 

En ny undersökning utförd av Verian på uppdrag av Nabo avslöjar att 44% av de intervjuade bostadsrättsföreningarna är osäkra på om de kommer att klara av att finansiera kommande underhåll. Detta trots att i stort sett alla bostadsrättsföreningar har en underhållsplan på plats. En stor utmaning är att sparandet sjunker hos föreningarna. Undersökningen visar också att nästan en tredjedel av bostadsrättsföreningar har skjutit upp underhåll de senaste tre åren. 

Undersökningen visar att 56% av föreningarna känner sig trygga med att kunna finansiera kommande underhåll, medan hela 44% är osäkra, varav 37% ändå tror att de kommer klara av det. Tryggheten är högre bland större föreningar där 66% är säkra på att de kan finansiera framtida underhåll.

- Resultatet av undersökningen visar att en underhållsplan i sig inte alltid innebär att föreningar sparar tillräckligt. För att säkerställa att föreningarna står starka inför framtida utmaningar behöver vi tydligare regler och krav för sparande och finansiering av underhåll, säger Jonas Gustavsson, chefsekonom på Nabo.

Undersökningen visar också att 31% av föreningarna har skjutit upp underhåll under de senaste tre åren. Detta särskilt i äldre föreningar med hus byggda före 1949. Det är tydligt att senaste årens inflation, ökade underhållskostnader och höjda räntor påverkar bostadsrättsföreningarna och kommer att påverka även framåt. 

Vidare visar undersökningen att äldre föreningar står inför större underhållsutmaningar inom en snar framtid. Av föreningarna byggda före 1989 förväntar sig 53% större underhåll inom de kommande nio åren, medan endast 17% av föreningar byggda efter 1990 förväntar sig samma behov. Med tanke på den relativt korta tidsramen och de ökade räntekostnaderna, är det avgörande att föreningarna inte har för hög skuldsättning när dessa större underhåll närmar sig.

Undersökningen avslöjar också att 96% av bostadsrättsföreningarna har en underhållsplan, men endast 47% av dessa är kompletta. De flesta föreningar tar professionell hjälp för att upprätta planerna (75%), men 53% sköter själva uppdateringen.

- Det är avgörande att vi inför en tydlig standard för underhållsplaner och krav på 50-åriga planer för samtliga bostadsrättsföreningar. Detta skulle minska osäkerheten kring hur mycket som behöver sparas och ge föreningarna bättre vägledning i sin avgiftssättning, tillägger Jonas Gustavsson.

- Vi ser också ett behov av att reformera redovisningen så att avsättningen till yttre fonden ersätts med ett krav på ett faktiskt sparande i form av amorteringar eller sparande på bankkonto.

Undersökningen är genomförd av Verian på uppdrag av Nabo. Metod för insamlingen var en webbaserad enkät och insamlingen skedde 10 juni-19 augusti 2024. Totalt svarade 1 681 bostadsföreningar (svarsfrekvens 22 %). Urvalet levererades av Nabo och bestod av såväl kunder som icke-kunder till företaget.

Foto överst: Jonas Gustavsson, chefsekonom på Nabo.

Text och bild: Nabo

Nekades medlemskap i brf på grund av provanställning

COLOURBOX10598541_kopia.jpg

 

En man köpte en bostadsrätt men nekades inträde i bostadsrättsföreningen. Detta på grund av att han endast hade en pågående provanställning. Detta enligt ett beslut från Svea hovrätt.

En man hittade en bostadsrätt till salu i Fagersta på Kronofogdens webbplats. Han gick på visningen av bostaden och köpte den sedan. Efter köpet kontaktade han Kronofogdemyndigheten och frågade om de trodde att han skulle godkännas av bostadsrättsföreningen då han var studerande. 

Mannen skickade in ett anställningsavtal gällande ett arbete i Stockholm till bostadsrättsföreningen. När föreningen undrade hur pendlingen skulle ske mellan huvudstaden och Fagersta sa mannen att han skulle lösa det. Han sökte arbete i Fagersta utan framgång. Bostadsrättsföreningen menade att han måste ha ett jobb i Fagersta men när mannen sedan fick ett jobb nekades han medlemskap då han endast var provanställd. 

Ärendet togs upp i Hyres- och arrendenämnden i Västerås i somras. De framhöll att en köpare i regel har rätt till medlemskap i en förening om man som köpare uppfyller de villkor som står i bostadsrättsföreningens stadgar. Nämnden menade också att en bostadsrättsinnehavare måste kunna betala det som krävs till föreningen. 

Mannen som köpt bostadsrätten hade visat upp ett anställningsavtal på heltid med tillhörande lönespecifikationer. Dock var arbetet i form av provanställning. Även om föreningens månadsavgift inte var särskilt hög var lägenheten som mannen köpt i tydligt behov av renovering. Eftersom mannen saknar fast anställning ansåg Hyres- och arrendenämnden att mannen inte uppfyllde föreningens krav på fast inkomst. Nämnden menade att föreningens krav på att se till att månadsavgiften blir betalt är rimlig, och därför behöver inte föreningen godkänna mannens ansökan. 

Hyresnämndens beslut överklagades av mannen till Svea hovrätt. Mannen menade att styrelsen diskriminerat honom genom att inte godkänna honom som medlem. Nu har hovrätten beslutat att avslå överklagan och gå på Hyresnämndens linje – mannen får inte medlemskap i bostadsrättsföreningen. 

Artikel: Bostadsrättsnytt

Foto: Colourbox

När brf-styrelsen är helt ny

Skärmavbild_2024-02-05_kl._19.10.36.png

 

Det är inte helt självklart vad som förväntas av en ny styrelse och det är mycket att tänka på till en början.

Registrera den nya styrelsen hos Bolagsverket

Så snart föreningsstämman är avklarad och beslut kring de nya rollerna är tagna behöver styrelsen registreras. Det görs via bolagsverket. En ändring i styrelsen börjar gälla först då anmälan om registrering ankommit till Bolagsverket och får ett diarienummer. Det gäller även för anmälan av firmatecknare.

Uppdatera fullmakterna

Fullmakter som tillhör bostadsrättsföreningens styrelse kan finnas hos till exempel banken eller hos den ekonomiska förvaltaren. Dessa behöver uppdateras genom att ta bort de ledamöter som har avgått och lägga till namn på de nytillsatta i styrelsen.

Skaffa dig koll på nycklar och lösenord

Tillsammans med den tidigare styrelsen behöver du och resterande i den nya styrelsen gå igenom vilka nycklar som är utlämnade. Skaffa er en ordentlig översyn kring nycklarna och låssystemet. Det är er som medlemmarna kommer att fråga om nycklar och användandet av gemensamma utrymmen, så se till att ha koll på dessa.

Även koder och lösenord som styrelsen har haft förfogande över behöver ni ta reda på samt ändra. Exempelvis behöver brf-styrelsens mejlinkorg ett nytt lösenord som endast ni i den nya styrelsen har koll på.

Anmäl er som nya kontaktpersoner

Som en helt ny styrelse behöver ni bekanta er med samt ta över avtalen hos alla externa kontakter som den tidigare styrelsen hade kontakt med. Det kan vara allt från förvaltare, bank och hissjour till revisor, avfallshantering och leverantörer av förbrukningsmaterial. När du kontaktar dessa bör du även passa på att be om en genomgå av vilka rutiner som gäller. På så sätt kommer du snabbt in i din nya roll i styrelsen.

Sätt upp en tydlig planering

För att styrelsearbetet ska fungera så smidigt som möjligt är det viktigt med en tydlig plan. Börja med att ta en sittning och gå igenom fastigheten, allt från ekonomisk status till underhållsplan. På så sätt får ni en övergripande bild över vad som behöv göras framöver. Skriv även en tydlig fördelning över vem som förväntas göra vad och boka in datum för kommande styrelsemöten. Det är vanligt att styrelsemöten hålls varje eller varannanmånad, beroende på hur stor föreningen är.

Få till effektiva och korta styrelsemöten

När det väl är dags för styrelsemöte är vårt tips att få till effektiva och korta styrelsemöten. Långa utdragna möten med oklara beslutspunkter stjäl energi och riskerar få hela styrelsearbetet att kännas tristare än vad det behöver vara. Försök därför att ha en tydlig mötesagenda med tydliga beslutspunkter, uttalad protokollförare och iordningställda underlag. Varje styrelsemöte ska dokumenteras i protokoll, som förs i nummerföljd och som ordföranden och minst en ledamot ska skriva under. Denne ledamot får inte vara protokollföraren själv. Sedan ska protokollen förvaras på en säker plats.

Text: Fastighetsägarna Service

Bild: Colourbox

Bostadsrättshandboken - del 1

Modern house, Interior of modern kitchen room

 

När man köper en bostadsrätt köper man inte själva lägenheten – hela fastigheten inklusive alla bostäder ägs ju av föreningen - utan man köper rätten att bo i en viss bostad under obegränsad tid. Det här är del 1 i AoB:s/Bofaktas serie artiklar ur Bostadsrättshandboken - öppen läsning för alla som bor i eller ska köpa bostadsrätt. Hela handboken finns att läsa som PDF på bofakta.se

Förutsättningen är att man sköter sina åtaganden mot föreningen, det vill säga betalar sin avgift,  som det heter i bostadsrätt, och följer de regler som gäller. När bostaden är ny säljs den av föreningen, vilket kallas upplåtelse. När den sedan säljs vidare heter det överlåtelse. Oftast anlitas en mäklare av förening eller säljare för att genomföra affären. Vid besök i bostaden ska man titta närmare på i vilket skick den är och särskilt studera kök och våtrum, men givetvis också golv, väggar och tak.  Det är dock i kök och badrum som kostnaden för en renovering blir högst.  Som köpare har man undersökningsplikt, och har man inte gjort en noggrann kontroll innan köpet är det ofta svårt att efteråt hävda brister som borde ha kunnat upptäckas.   

Ett sätt att vara på den säkra sidan är att beställa en besiktning av en oberoende besiktningsman som går igenom lägenhetens yta, kontrollerar förekomsten av vattenskador, tvätt- och diskmaskinsanslutningar, rörledningar och radiatorsystem. Att mäta boytan är en del av besiktningsmännens uppgifter. Under senare år har många som köpt en bostadsrätt i efterhand fått reda på att lägenheten är mindre än förväntat.  Anledningen är framför allt att det tidigare funnits flera olika sätt att mäta ytan. 

En bostadsrättslägenhet är i lagens mening så kallad ”lös egendom” och då är det den vanliga köplagen som gäller. Som köpare är man som sagt skyldig att noggrant undersöka lägenheten. Fel som upptäcks senare och som man borde ha kunnat hitta eller se själv kan man aldrig räkna med att kunna reklamera i efterhand. Men så kallade dolda fel, som man inte borde ha kunnat upptäcka ens vid en noggrann besiktning, har man rätt att reklamera inom två år från tillträdesdagen. 

Det finns många exempel på fall där säljaren fått betala tillbaka delar av köpeskillingen eller tvingats betala skadestånd för sådana fel i bostadsrätt. Ibland kan säljaren inte avtala bort dolda fel ens med en friskrivningsklausul, vilket det också finns rättsfall som visat. Annars kan man som sagt inte räkna med att kunna reklamera fel i efterhand, såvida inte säljaren lämnat ofullständiga eller felaktiga uppgifter. Hur noggrann man måste vara när man frågar om och undersöker bostaden framgår av det här rättsfallet: 

Den slarviga köparen
En ung kvinna köpte en etta på 24 kvadrat i Vallentuna norr om Stockholm. Lägenheten köptes i befintligt skick, enligt avtalet, och hon besökte lägenheten två gånger innan avtalet skrevs. När hon flyttat in kände hon dålig lukt från badrummet och ringde fastighetsskötaren. Efter besiktning visade det sig att badrummet var ombyggt från en tidigare toalett/klädkammare, vilket föreningen enligt uppgift inte känt till eller gett tillstånd för. Föreningen krävde att felen skulle åtgärdas, vilket också omgående skedde. Efter reparationen, som kostade cirka 100.000 kronor, stämde kvinnan säljaren. Hon ansåg att det var ett köprättsligt fel och att hon hade rätt till både skadestånd och prisavdrag samt ersättning för egna reparationskostnader. Det felaktiga badrummet gick heller inte att försäkra, påpekade hon. Men säljaren, en äldre dam, bestred kraven. Hon menade att ombyggnaden gjorts långt innan hon själv köpte lägenheten, innan 1989, och var utförd enligt de regler som gällde då. Hon hade inte känt till något om när eller vem som utfört ombyggnaden, eller att föreningens godkännande saknats.  Hon hade alltså inte ljugit i sin beskrivning av lägenheten. Köparen hade lätt kunnat konstatera att det inte fanns en golvbrunn, och att vattnet leddes bort via rör genom en garderob.  Hon hade heller inte pratat med föreningen innan köpet. Hade hon gjort det hade hon fått reda på de faktiska omständigheterna kring badrummet, men hon hade inte ens frågat säljaren närmare om just det. Tingsrätten menade därför att den unga kvinnan inte hade undersökt lägenheten tillräckligt noga och hon förlorade målet. 
Lunds Tingsrätt Mål T 821-12

 

Ann.png

Det kan vara värt att fråga lite extra om just ombyggda kök och badrum. Foto: Ann Hedlund

 

Det finns många liknande exempel som visar hur stark den så kallade undersökningsplikten är. Det kan alltså vara värt att fråga lite extra om just ombyggda kök och badrum. Om arbete med rördragningar, kakel, tätskikt med mera inte är rätt utförda kan det innebära en skaderisk. Begär också gärna ”våtrumsintyg” av säljaren, om sådant finns, för just ombyggda badrum. Man bör också ta reda på om föreningen känt till och godkänt renoveringen. Man ska också kontrollera vad som ingår av extra utrustning, exempelvis mikrovågsugn, duschkabin, tvättmaskin i badrum m.m.  Om det är säljarens egen utrustning, som inte ingick i bostadsrätten från början, har han rätt att ta den med sig, så det är viktigt att i ett tidigt skede ta reda på vad som ingår.

Vidare bör man ta reda på bostadsrättsföreningens status idag och i framtiden. Bäst är att läsa årsredovisningen och sedan prata med bostadsrättsföreningens kontaktperson. Är föreningen nybildad finns ingen årsredovisning, men däremot en ekonomisk plan där man kan se en sammanställning och en prognos över kostnaderna de tre första åren.

Frågor som kan vara värda att söka svar på är: Ska fastigheten renoveras? Finns det i så fall trygg finansiering? När och hur länge ska renoveringen pågå? Finns det positiva potentialer i föreningen, exempelvis genom hyreslägenheter eller vindar som kan byggas om till bostäder som föreningen kan få in pengar för? Om föreningen hyr ut lokaler till butiker och företag i fastigheten - hur ser deras kontrakt ut och när ska de skrivas om och vad kan det få för konsekvenser för föreningens ekonomi? Tycker du det är svårt att läsa en årsredovisning bör du be din mäklare eller annan sakkunnig om hjälp, för i årsredovisningen finns värdefull information.  Även bostadsrättsföreningens ordförande, eller den person som utsetts till kontaktperson, kan hjälpa till att svara på frågor.

Som köpare ska man också försäkra sig om att säljaren är den verklige ägaren till bostadsrätten. Fastighetsmäklaren har skyldighet att kontrollera säljaren, men det kan man även undersöka på egen hand. Den informationen kan fås genom ett utdrag ur föreningens lägenhetsförteckning. För att få detta utdrag måste det godkännas av säljaren. Om säljaren mot förmodan inte går med på det är det ett tecken på att något inte står rätt till. Om det är ett företag som äger bostadsrätten kan man som köpare begära att få ett färskt registreringsbevis av säljaren där det framgår vem som får teckna företagets firma.

 

COLOURBOX10598541_kopia.jpg

 

Man bör även ta reda på om bostaden är en s.k. “äkta” bostadsrätt. Det kan man se i årsredovisningen. I korthet innebär det att en bostadsrättsförening är äkta om minst 60 procent av föreningens intäkter kommer från bostäder som används för medlemmarnas boende. En bostadsrättsförening kan bli oäkta när den i alltför stor utsträckning hyr ut lägenheter och lokaler eller upplåter bostadsrätter till annat än boende. Det finns också en fara att föreningen kan bli oäkta om det finns många juridiska personer (företag) som äger bostadsrätter i huset. Skattereglerna är olika för äkta och oäkta bostadsrättsföreningar, med hårdare beskattning för den oäkta. För dig som boende kan detta få stora konsekvenser. Vid en flytt till en oäkta bostadsrätt innebär det bland annat att du inte kan få uppskov med en eventuell reavinst på den gamla bostaden.  Det går inte heller att få uppskov på en eventuell reavinst när du ska sälja i en oäkta förening.

Prismässigt är det stor variation på bostadsrätter, även i samma stadsdelar. Det som avgör priset är främst avgiften, läget, boyta, planlösning, balkong, utsikt, öppen spis, hiss och garage. Årsavgiften, som oftast delas upp i 12 månadsavgifter, ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll, räntor och amorteringar m.m. Man betalar avgiften för att få rätten att nyttja bostaden. Det är styrelsen i föreningen som bestämmer avgiftens storlek. Föreningen är också skyldig att sätta av pengar för underhåll och reparationer av stammar, fasader med mera.  Många värderar en låg månadsavgift som något positivt, men det kan också innebära att föreningen får in för lite pengar till framtida renoveringar, vilket på sikt kan betyda höjda avgifter. Det kan därför vara klokt att prata med föreningens kontaktperson - oftast ordföranden - för att ta reda på planer kring framtida investeringar. 

När man funderar på att köpa en ny bostad bör man först alltid se över sin egen ekonomiska situation och vad man har råd med för typ av bostad. Vidare bör man kontakta flera banker för att ta reda på vilka lånemöjligheter som finns.  Att besöka flera kreditgivare kan löna sig och det finns tusenlappar att tjäna på att få ett bra låneavtal.  Har säljaren skulder till föreningen, har man dock inget ansvar för dessa som köpare. Det är bara vid arv, testamente och bolagsskifte som man tar över den tidigare ägarens skulder.

Det är mycket vanligt att byggföretag idag, via bostadsrättsföreningen som de har bildat, tar ut både bokningsavgift och förskott för nya bostadsrätter som ska byggas. Före 1991, när lagen ändrades, var förskott av det här slaget inte tillåtna, men idag är tvärtom systemet med förhandsavtal det normala. 
En bokningsavgift, som förekommer ibland, kan tas ut för att man ska få reservera en viss lägenhet man är intresserad av redan på ritningsstadiet.  Avgiften brukar uppgå till 10- 20.000 kronor, och avräknas senare från köpeskillingen när kontraktet skrivs.  När projektet kommit lite längre, och det finns en ekonomisk plan tillgänglig att ta del av, kan föreningen även upprätta ett så kallat förhandsavtal efter godkännande av Bolagsverket.  Förskottet man betalar i förhandsavtalet får vara högst 10 procent av insatsen för bostadsrätten. Avtalet är bindande för båda parter. Om projektet inte blir av ska förskottet återbetalas.

 

20180406_091629.jpg

Det som avgör priset är främst avgiften, läget, boyta, planlösning, balkong, utsikt, öppen spis, hiss och garage. Foto: Magnus Gotander

 

Numera gäller nya regler för förhandsavavtal. Avtalet ska noga beskriva allt som ingår i bostadsrätten via upplåtelsen. Köparen har också en betänketid på minst en vecka för att överväga sitt val. Uppgift om det nödvändiga bygglovet för projektet ska också finnas med.  Datum för upplåtelse ska anges, som därefter inte får variera mer än tre månader. Även datum för tillträde ska därefter anges, om det inte sker i direkt anslutning till upplåtelseavtalet.  Förhandsavtal som inte följer reglerna på alla punkter är ogiltiga och kan frånträdas av köparen.

Ska du köpa en helt ny bostadsrätt är därför rådet att se upp lite extra med vilka villkor byggaren ställer i förhandsavtalet, om det begärs att du ska skriva på ett sådant. Därefter erbjuds man som köpare oftast att bestämma vilka eventuella tillval man önskar. Tillvalen kostar extra, och betalas vanligen i samband med kontraktsskrivningen. Nästa steg i processen är det särskilda upplåtelseavtalet som måste finnas för respektive bostadsrätt. Upplåtelseavtalet bygger på den ekonomiska planen som granskats av två så kallade intygsgivare som ska vara godkända av Boverket.  Nya regler gäller numera även för upplåtelsevtal, som ska skrivas under av både säljaren (föreningen) och köpare och noggrant räkna upp exakt vad som ingår i bostadsrätten. Ingår t.ex. förråd, garage, uteplats, terrass eller balkong i upplåtelsen, eller får man bara nyttja dessa som en del i boendet? 
I många föreningar ingår t.ex. inte balkongen i själva upplåtelsen, vilket innebär att underhållsansvaret helt ligger på föreningen och inte kan föras över på bostadsrättshavaren - inte ens via en stadgeändring. En kort tid före inflyttning ska sedan slutbetalningen av resterande insats ske. I samband med inflyttning ska bostaden besiktigas och eventuella fel åtgärdas av byggföretaget. 

Det är mycket att tänka på vid köp av en bostadsrätt, men med rätt kunskap finns det goda möjligheter att hitta den bostad man verkligen vill ha.     

CHECKLISTA: 
# Undersök lägenheten noga. Att reklamera fel som man själv borde ha kunnat se vid visningen går inte. Kontrollera vad som ingår i upplåtelsen, t.ex. förråd, uteplats m.m. 

# Läs de viktigaste punkterna i föreningens stadgar, t.ex. om underhållsansvar m.m. Om något bryter mot reglerna i bostadsrättslagen gäller det inte. Lagen står alltid över stadgarna. 

# Ta del av årsredovisningen och de sju nyckeltalen som numera redovisas. Hur stora är lånen respektive räntekostnaderna? Planeras större renoveringar som kan ge höjd avgift?  

# Titta inte bara på själva lägenheten - kolla även tvättstuga, källare, vindsutrymmen, garage m.m.

# Tala med styrelsen och fråga andra i huset om föreningen.

# Begär ett utdrag ur lägenhetsförteckningen av säljaren/mäklaren för att se att säljaren verkligen är rätt ägare och vad som ingår i bostadsrätten.

# Säljarens make/maka/sambo ska godkänna överlåtelsen skriftligt även om han/hon inte är delägare i bostadsrätten.

# Har föreningen många lokaler och bostäder som hyrs ut, dvs är föreningen äkta eller finns risk att den kan komma att betraktas som oäkta av skattemyndigheten? 

# Finns utomstående förvaltare respektive revisor, i regel ett plus.

# Kontrollera lägenhetsytan. Hur stor är lägenhetens andel i förhållande till föreningens alla skulder?

# Hyr föreningen sin mark och betalar så kallad tomträttsavgäld? Det kan leda till höjda avgifter när markhyran höjs.

# Är föreningen liten - med få lägenheter - då kan problem för bara en medlem leda till besvär för övriga boende. Många små föreningar går numera ihop i en så kallad fusion för att bli starkare.       

Artikel: AoB/Bofakta

Foto: Colourbox

Så kallt får det vara i din lägenhet

cropped view of woman wearing knitted gloves, wrapped in plaid blanket, holding cup of warm tea at home

 

Visste du att temperaturen i din lägenhet bör ligga mellan 20 och 24 grader? Enligt riktlinjerna får temperaturen i din bostad inte vara lägre än 18 grader under en längre tid. Detta är för att säkerställa att inomhusklimatet inte påverkar hälsan negativt. För känsligare miljöer, som förskolor och äldreboenden, bör temperaturen vara minst 20 grader.

Utomhustemperaturen kan variera kraftigt, särskilt under snabba väderomslag från plusgrader till minusgrader. Det kan ta en stund innan värmesystemet i fastigheten hinner anpassa sig och värma upp bostäderna till rätt temperatur. Under sådana omständigheter kan man behöva ha tålamod en kortare period. Om temperaturen dock inte återgår till normal nivå efter ett par dagar, är det viktigt att kontakta sin hyresvärd eller bostadsrättsföreningens styrelse för att undersöka problemet.

Vad gör man om det är för kallt i lägenheten?

Om du upplever att det är kallt, det vill säga att temperaturen är under 20 grader, bör du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. De bör då mäta temperaturen och hitta orsaken till problemet.

Hur mäter man temperaturen korrekt?

Temperaturen i bostaden ska mätas en meter upp från golvet och en bit in i rummet. För golvet gäller att temperaturen inte får understiga 16 grader.

Vad kan orsaka att det känns kallt, trots att det är varmt?

Ett vanligt problem är drag från fönster, dörrar eller ventiler som gör att det känns kallare än vad temperaturen faktiskt är. Om väggar och golv är kallare än luften i rummet, kan det också upplevas som dragigt. I sådana fall kan det vara bra att höja inomhustemperaturen något för att kompensera för draget. För att minska obehaget är det viktigt att luftens medelhastighet inte överstiger 0,15 meter per sekund under vinterhalvåret.

Tips för att hålla rätt temperatur i din bostad

Som boende finns det några saker du kan göra för att undvika en för kall lägenhet:

  • Se till att möbler inte blockerar värmen från elementen. Värmen behöver fritt utrymme för att kunna spridas i rummet.
  • Om du misstänker att det är kallt, mät temperaturen på rätt sätt (en meter upp från golvet och mitt i rummet).
  • Om temperaturen långvarigt ligger under 20 grader, kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening.
  • Lufta element – låt proffsen ta hand om det

Det kan vara frestande att själv lufta elementen om det känns som att de inte fungerar som de ska. Men var försiktig! Om man gör det felaktigt finns det en stor risk för vattenskador. Det är därför bättre att överlåta luftningen till en professionell fastighetsskötare.

Fastighetsägarens ansvar vid kall lägenhet

För fastighetsägare är det viktigt att ha koll på rutiner för att kontrollera inomhustemperaturer och värmesystem. Temperaturreglering ingår i fastighetsägarens egenkontrollsansvar, och det är en del av kraven enligt Miljöbalken. Om du behöver hjälp med att hålla koll på dessa rutiner finns det system och verktyg som hjälper till att översätta lagkrav till praktiskt arbete.

Att hålla rätt temperatur i din bostad är viktigt både för trivsel och hälsa. Känn till dina rättigheter och vad du kan göra om temperaturen sjunker – det kan göra en stor skillnad under kalla vintermånader!

Text: Fastighetsägarna Service

Bild: Colourbox

Stor förändring på bostadsmarknaden: “Bara en tidsfråga”

ANN_0770.JPG

 

Efter år av turbulens har den svenska bostadsmarknaden satt kurs mot vad mäklarna tror kan bli en normalisering. “Detta är en markant förändring jämfört med för bara sex månader sedan”, säger Bjurfors vd till Dagens PS. 

Enligt Svensk Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i snitt ökat med 0,8 procent under september, medan villapriserna har tappat med 0,4 procent. Antalet bostadsaffärer har ökat med 11 procent i år, jämfört med samma period förra året. Det rör sig om nästan 122 000 försäljningar. Nu börjar efterfrågan komma ifatt utbudet, menar flera mäklare. 

- Antalet affärer ligger fortfarande något under, men närmar sig nivåerna från pandemin och rekordåret 2021. Det är bara en tidsfråga innan priserna börjar stiga ordentligt, säger Bjurfors vd Fredrik Kullman till Privata Affärer. Han tillägger: 

- Detta är en markant förändring jämfört med för bara sex månader sedan, när branschen fortfarande kämpade i motvind. Anledningen stavas så klart räntesänkningar, men också att vi nu ser ganska så rejäla reallöneökningar.

2024 kan bli året då bostadsmarknaden stabiliseras efter den långa osäkerheten. Mäklarna ser tecken på att den stora volymen av försäljningar börjar möta det stora utbudet av bostäder, något som har saknats de senaste åren. 

- Sannolikt blir 2024 året när marknaden normaliserades efter några turbulenta år, säger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm till Dagens Nyheter.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, är än mer optimistisk:  

- Vi räknar med att antalet bostadsaffärer fortsätter att stiga kraftigt det kommande året. Med räntor på väg ned och reallöner på väg upp kan bostadspriserna nå nya toppnivåer redan i år, säger han enligt Dagens Industri

Det genomsnittliga priset på en bostadsrätt har stigit med 2,6 procent i riket på ett år. Prisökningarna har varit störst i storstadsregionerna, där Storstockholm och Stormalmö sticker ut. Under september ökade priset på bostadsrätter i Storstockholm med drygt 1 procent. I centrala Malmö ökade de med 0,8 procent medan de minskade med 0,6 procent i Storgöteborg. På årsbasis varierar prisförändringen på villor från knappt 3 procent i Storstockholm till strax under 5 procent i Stormalmö, enligt Per-Arne Sandegren från Svensk Mäklarstatistik. 

En av de största anledningarna till optimismen på bostadsmarknaden är, inte helt förvånande, räntesänkningarna. Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror att vi till och med kan se en dubbelsänkning innan året är slut, vilket i så fall skulle ge marknaden en rejäl skjuts framåt.

- Den allt mjukare retoriken från Riksbanken angående räntebanan framåt, som t.om. kan innehålla en dubbelsänkning senare i höst, tillsammans med regeringens stimulansbudget och en trolig förändring av amorteringskrav på lite sikt, medför att vi verkligen går in i 2025 med en normaliserad bostadsmarknad, säger han. 

Artikel: Dagens PS

Foto: Ann Hedlund

Bostadsrättsföreningar åläggs byggsanktionsavgift

BILD5.jpeg

 

Två bostadsrättsföreningar åläggs betala byggsanktionsavgift för åtgärder som bostadsrättshavare har vidtagit i sina lägenheter utan startbesked. 

Byggsanktionsavgift tas ut för vissa överträdelser av plan- och bygglagstiftningen. Till exempel krävs enligt Plan- och bygglagen startbesked för åtgärder som påverkar en byggnads bärande delar och vid ändring av en byggnad som innebär att byggnadens planlösning påverkas avsevärt. Om sådana åtgärder påbörjas utan startbesked, ska en byggsanktionsavgift tas ut. Detta gäller även om överträdelsen inte sker uppsåtligen eller av oaktsamhet.

En byggsanktionsavgift ska tas ut av 1) den som när överträdelsen begicks var ägare till den fastighet som överträdelsen avser, 2) den som begick överträdelsen, eller 3) den som fått fördel av överträdelsen. Det finns i dagsläget inget krav i lagen på att någon av de ovan nämnda objekten ska väljas i första hand. Avgiften behöver inte tas ut om det är oskäligt. En avgift kan också i vissa fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts.

I det ena avgörandet tog Stadsbyggnadsnämnden ut en byggsanktionsavgift för en åtgärd, som innebar avväxling av en bärande vägg. Åtgärden hade vidtagits av en bostadsrätthavare i föreningen, men med föreningens godkännande. Föreningen överklagade beslutet och fick rätt i två instanser. Stadsbyggnadsnämnden överklagade därefter till Mark- och miljööverdomstolen som gick emot de tidigare avgörandena och fastställde byggsanktionsavgiften.

I det andra fallet hade en bostadsrättshavare tagit ner en icke bärande vägg och slagit ihop två lägenheter. Även i det här fallet hade bostadsrättshavaren informerat föreningen om åtgärden. Föreningen överklagade beslutet och fick rätt i en instans av två. Föreningen överklagade därefter till Mark- och miljööverdomstolen som gav stadsbyggnadsnämnden rätt, men satte ner avgiften till hälften.

Mark- och miljööverdomstolens avgöranden

Frågorna som domstolen prövar i båda målen är om bostadsrättsföreningen som ägare (eller tomträttsinnehavare i det ena fallet) av fastigheten kan påföras byggsanktionsavgiften trots att åtgärden utförts av en lägenhetsinnehavare eller om det finns omständigheter som medför att det är oskäligt att ta ut avgiften av föreningen eller i annat fall finns skäl att sätta ned den.

Domstolens slutsats i båda målen är att det räcker att den som sanktionsavgiften riktas mot ingår i någon av de tre kategorierna, se under rubriken byggsanktionsavgift ovan. I dessa två fall fanns det också en bostadsrättshavare som har vidtagit åtgärden och har haft vinning av den som också hade kunnat göras ansvarig. Detta förtar dock inte stadsbyggnadsnämndens möjlighet att istället ålägga bostadsrättsföreningen avgiften enligt rättsfallen mot bakgrund av lagreglernas utformning och avsaknaden av vägledande förarbetsuttalanden.

Domstolen anger dock att det i och för sig kan vara lämpligt att en tillsynsmyndighet beaktar vem som begått en överträdelse och/eller vem som fått fördel av överträdelsen när den tar ställning till vem ett krav på byggsanktionsavgift bör riktas mot.

Eftersom föreningarna i båda fallen har haft kännedom om åtgärderna bedömer domstolen vidare att det inte finns grund för att anse att det är oskäligt att ta ut avgiften. Domstolen prövar därefter om det, trots att byggsanktionsavgiften kan riktas mot föreningen, är oskäligt att ta ut avgiften eller om den på grund av annat skäl att sätta ned den.

I fallet med sammanslagning av två lägenheter konstaterar domstolen att det inte gjorts gällande att åtgärden utförts felaktigt eller inneburit allvarliga risker. Lägenhetsinnehavaren hade själv kontaktat byggnadsnämnden och mot den bakgrunden fanns det skäl att sätta ner byggsanktionsavgiften till hälften.

I fallet med den bärande väggen anger anser domstolen att det inte finns skäl att sätta ner byggsanktionsavgiften. Bl.a. anger domstolen att den aktuella åtgärden med hänsyn till de risker som ingrepp i bärande konstruktioner i allmänhet är förenade med, inte anses vara av mindre allvarlig art.

Mark- och miljööverdomstolen har tillåtit att båda målen överklagas till Högsta domstolen, vilket har skett i fallet med den bärande väggen. Som huvudregel ska Mark- och miljööverdomstolens avgöranden stå fast och det är ovanligt att domstolen tillåter att dessa avgöranden överklagas. Detta visar på att även domstolen anser att rättsläget är oklart och att prejudikat (vägledande avgöranden) behövs.

Det är i skrivande stund oklart om Högsta domstolen kommer att ta upp det överklagade målet till prövning (om så kallat prövningstillstånd meddelas) och vad utgången då skulle bli. Domarna visar på att bostadsrättsföreningar måste vara noggranna att följa upp att bygglovsregler följs även när det är en bostadsrättshavare utför renoveringar i sin lägenhet.

 Text: HSB

Bild: Magnus Gotander

Hur ska styrelsen hantera störningar bland grannar?

Top view of brunette female with unhappy facial expression closing ears with pillows while lying in bed. Young woman in pajamas can't sleep because of loud noise.

 

Det kan bo människor med många olika vanor i en bostadsrättsförening och det är vanligt att grannar anser sig bli störda av varandra. Styrelsen ska vara den första instansen som gör en gränsdragningsbedömning för att bestämma om det rör sig om en störning eller inte. Det bör finnas en tydlig rutin för hur det ska gå till väga. Det är viktigt att fundera på störningen ur de boendes perspektiv. Ibland kan saker upplevas som störande även om det rent juridiskt inte är en störning.

– Då får styrelsen försöka lösa det genom att ha ett samtal med den som stör eller den som anser sig bli störd. Är det en störning så är styrelsen skyldig att ta ärendet vidare. Om det inte rör sig om en störning så bör styrelsen inte agera, säger Karolina Sandahl, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service.

 Vad räknas som störningar?

– En vanligt förekommande störning är att en boende spelar hög musik lite för ofta på kvällarna. Det brukar vara tillåtet att ha fest någon gång ibland men inte att regelbundet spela hög musik eller att det ofta rör sig berusade gäster i trapphuset. En störning kan även vara att till exempel bygga om i lägenheten sent på kvällen eller att ett par ofta bråkar och skriker, säger Karolina Sandahl.

Att ta reda på om det är en störning

Det finns lite olika hjälpmedel för att ta reda på om det faktiskt rör sig om en störning. Om det är möjligt så kan någon från styrelsen gå och lyssna när störningen håller på men det är inte alltid rimligt att begära det. Då kan det vara en bra idé att anlita en störningsjour som de boende kan ringa till mitt i natten istället för till styrelsen. Oftast kan störningsjouren lämna en rapport av händelsen som går att använda som bevismaterial om det skulle gå så långt att det behövs. De kan också ibland hjälpa till att lugna ned vid en eventuell konflikt.

– Styrelsen kan även ha en dialog med de boende som bor i anslutning till den berörda lägenheten. Om flera upplever störningar kan styrelsen be dem föra noteringar om när, var och hur störningarna sker. Om det bara är en person som upplever att det är en störning så kan det vara en ovanligt känslig person. Om många upplever en störning så är det troligt att det är en störning, säger Karolina Sandahl.

Att hantera en bekräftad störning

När det väl har konstaterats att det rör sig om en störning är det viktigt att först och främst prata med den som orsakar störningarna. Om det inte hjälper måste styrelsen skicka en rättelseanmodan till den boende som ska innehålla en beskrivning av vad det är som den boende har gjort som är störande och att denne kan bli uppsagd från sin lägenhet om störningen fortsätter.

– Det låter allvarligt men det är viktigt att vara rak och tydlig så att det inte finns chans för några missförstånd. Styrelsen måste även underrätta socialnämnden om att det har skickats en rättelseanmodan till den boende så att de har möjlighet att gå in och hjälpa till om det rör sig om sociala problem. Styrelsen måste kunna bevisa att de har skickat detta både till bostadsrättsinnehavaren och till socialnämnden och därför ska rättelseanmodan skickas med rekommenderad post. Det är bra att även skicka ett vanligt brev ifall det rekommenderade brevet inte löses ut, säger Karolina Sandahl.

Ärendet går till domstol

Om styrelsen inte upprättat en anmodan om rättelse tidigare är det en god idé att ta hjälp av en fastighetsjurist eftersom det finns formkrav på hur den ska se ut.

– Blir det fel så börjar processen om från början och det kan vara tråkigt att tappa tid om det känns angeläget att lösa problemet, säger Karolina Sandahl.

Ifall den som blir uppsagd bestrider rättelseanmodan så går ärendet till domstol och då bör styrelsen absolut anlita en jurist som kan hjälpa till att värdera bevisningen och lägga fram ens talan i domstolen.

Om beteendet inte ändras

– Man behöver fortsätta utredningen efter det att rättelseanmodan har skickats. Det är ju efter anmodan som man vet om bostadsrättshavaren har rättat sig eller inte, det vill säga, slutat med störningarna. Ändras inte beteendet finns det inget annat alternativ än att säga upp personen som stör. Det går att backa ut ur en uppsägningsprocess om styrelsen anser att personen kommer att bättra sig. Störningar leder oftast inte till uppsägning, i många fall går det att lösa på annat sätt, avslutar Karolina Sandahl.

Om det blir fråga om uppsägning så kan det bli en tvångsförsäljning av den boendes lägenhet. Ofta kan man dock komma överens och till exempel säga att den boende själv får sälja lägenheten om det görs inom en viss tid.

 

Text: Fastighetsägarna Service

Bild: Colourbox

Efter 30 år - pantregistret blir verklighet

20180406_091629.jpg

 

Ett offentligt register för panter i bostadsrätt har debatterats i decennier. Ska det verkligen vara nödvändigt, tycks många ha frågat sig. Det fungerar ju så bra när föreningarna sköter det själva. Det är visserligen sant, men många exempel har uppdagat svagheten med dagens system, där bostadsrättens ställning visat sig betydligt sämre än villaägarens. Nu ska dock registret bli verklighet! I budgeten har regeringen anslagit 10 miljoner kronor till Lantmäteriet för att påbörja arbetet nästa år. Anslaget ökas med ytterligare 30 miljoner kronor per år för att slutföra projektet fram till 2030.

De första trevande försöken med ett register påbörjades redan 1996, när Lantmäteriet samarbetade med IFF, Institutet för Fastighetsrättslig Forskning på Juridicum i Uppsala. Professor Ulf Jensen, då lektor och expert på fastighetsjuridik, drev frågan som föreståndare på institutet, vars försök dock fick skrinläggas på grund av lågt intresse hos tillfrågade föreningar. Men Ulf Jensen var säker:

- Det blir ett centralt pantregister för bostadsrättsföreningar. Frågan är bara när och vem som ska sköta det. sa han i en artikel i Allt om Bostadsrätt 2-1995.  

Och efter 30 år får han alltså rätt! Frågan om ett register har utretts grundligt under åren. När 1999 års utredning gick ut på remiss var alla instanser för förslaget, utom HSB, Riksbyggen, SBC (idag: Bostadsrätterna) och AdeFörvaltning (idag: Simpleko). Organisationerna ville föra de egna registren själva, medan privata intressenter skulle få ta hand om resten. Men Ulf Jensen var måttligt imponerad.

- Jag ser inga fördelar med fristående register som HSB och SBC säger sig vilja föra, sa han i intervju. I den senaste utredningen var dock alla tillfrågade remissinstanser för förslaget - även organisationerna. Föreningarnas möjlighet att ta ut en avgift tas bort och ett nytt avgiftssystem införs. Vid överlåtelser blir det köparen som ansvarar för att ändringen anmäls till Lantmäteriet i samverkan med långivarna. 

Lantmäteriet ville i sitt remissvar att registret ska omfatta alla möjliga uppgifter. Men redan för 30 år sen hörde Ulf Jensen till dem som ansåg att bara grunduppgifter om förening, namn och adress på innehavaren samt vilka panter som belastar bostadsrätten ska ingå - inget annat. Hur registret slutligen kommer att se ut är upp till Lantmäteriet och ansvariga på berörda departement. Det hela är alltså till sist en politisk fråga. Men att registret nu blir verklighet är en positiv nyhet för hela bostadsrättssektorn.

Artikel: AOB - Allt om Bostadsrätt

Foto: Magnus Gotander

Efter Östermalmsskandalen – hyresgäster köper till pangpris

COLOURBOX30311671_kopia.jpg

Mannen skulle hjälpa en sjuk hyresvärd på Östermalm. Nu har historien tagit en ny vändning – till hyresgästernas fördel. 

Hem & Hyra berättar historien om det lyxiga hyreshuset på Östermalm, värt drygt 150 miljoner kronor. Enligt dokument som tidningen tagit del av, har de som köpt sina lägenheter gjort det till ett betydligt lägre pris än marknadspris. 

Den här affären är kulmen på en långdragen process som började med en förvaltare som försökte ta över fastigheten genom att bilda en stiftelse där han själv skulle vara ordförande. Mannen blev anlitad för att hjälpa den sjuka kvinna som äger fastigheten. Istället utnyttjade han sin position för att gynna sina egna släktingar, enligt en annan artikel i Hem & Hyra. Förvaltaren gav bland annat sin son kontrakt på två av hyreslägenheterna, däribland en paradvåning på 159 kvadratmeter med en hyra på endast 13 500 kronor i månaden. 

Hyresgästerna i huset uppmärksammade dock hans oegentligheter och skickade in klagomål till Överförmyndarförvaltningen, vilket slutligen ledde till att förvaltaren förlorade sitt uppdrag. Nu är det istället hyresgästerna själva som köpt huset och ombildat till bostadsrätter. De betalade ungefär 71 000 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med liknande bostäder på Östermalm som ofta säljs för uppemot 140 000 kronor per kvadratmeter.

Trots den fördelaktiga prissättningen säger en av de nya ägarna, som vill vara anonym, att huset kräver omfattande renoveringar vilket påverkar ekonomin. Även om affären åtminstone ser ut att vara en seger för hyresgästerna, kvarstår flera utmaningar. Föreningen har sålt råvinden och flera tomma lägenheter för att finansiera köpet och renoveringarna, och det finns fortfarande frågetecken kring vad som ska hända med de hyresgäster som har sagts upp. Bland dem är förvaltarens son, som kämpar för att behålla sitt hyreskontrakt trots uppsägning.

Artiklel: Dagens PS

Bild: Colourbox

Mätsäsongen för radon börjar

COLOURBOX10598541_kopia.jpg

 

Nu är det tid att ta reda på halten i hem och på arbetsplatser. Det går att mäta radon året om men om man vill ha att ett årsmedelvärde för radonhalten i sitt hem eller på arbetsplatsen ska man mäta i minst två månader under eldningssäsongen. I Sverige pågår den mellan 1 oktober och 30 april. För arbetsgivare, skolor, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare finns då möjlighet att få full koll på radonfrågan.

Genom en till stora delar digitaliserad process är det i dag enkelt att genomföra en mätning i bostäder eller på arbetsplatser. Från att beräkna antal dosor till att hantera instruktioner och rapportering.

– Ju tidigare radonproblemen upptäcks, desto snabbare kan man vidta åtgärder för att minska exponeringen och därmed risken för hälsoproblem. Eftersom det är den långsiktiga exponeringen för förhöjda radonhalter som utgör en risk finns det oftast goda möjligheter att åtgärda hälsofarliga värden i tid. Vi ser också hur många blir förvånade över hur smidigt det är och ångrar att de inte genomfört en radonmätning tidigare, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

 Vid en radonmätning är det i de flesta fall nödvändigt att få fram ett årsmedelvärde. För flerbostadshus som bostadsrättsföreningar eller arbetsplatser är det till exempel krav på att den första mätningen ska genomföras under två månader mätning för att få ett årsmedelvärde.

Årsmedelvärdet för radon är viktig ur flera aspekter. Inte minst för att det är den långvariga exponeringen av radon som kan orsaka lungcancer. Radonhalten kan också variera kraftigt under dygnet och under olika dagar. En mätning som genomförs under några dygn ger en bra nulägesbild men fångar inte upp årstidsvariationer i radonhalten.

En felaktigt uppmätt radonhalt kan leda till att man vistas i en inomhusmiljö med förhöjda radonhalter i tron att man inte är i fara. För att försäkra sig om en säker mätning bör radondosor alltid köpas från ett radonlaboratorium som är ackrediterat enligt ISO 17025. Då säkerställer man en korrekt mätning och får ett resultat som går att lita på.

Radon är en hälsorisk som efter rökning är den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer. Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor. Därför bör människans exponering för radon kontrolleras och hållas på en så låg nivå som möjligt.

Artikel: BRF-mappen

Foto: Colourbox

SBC: Bättre ekonomi väntar landets brf:er

TAK_ANN_DSC_1551.JPG

 

Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum väntar ljusare tider för bostadsrättsföreningarna i Sverige. Sänkningar av styrräntan kommer bidra med bättre ekonomi men det kan ta lite tid, enligt ett pressmeddelande.

Sveriges BostadsrättsCentrum, SCB, har ett BRF-index som nu visar att omkostnaderna för bostadsrättsföreningarna börjat minska. Detta på grund av att Riksbanken sänkt styrräntan och att lånen blir mindre dyra. 

– Det har varit en utmanande period som landets bostadsrättsföreningar gått igenom och det är glädjande att se att det nu börjar lätta. Däremot ska man inte dra förhastade slutsatser av att omkostnaderna minskar. Det är fortsatt en ökning på årsbasis, om än mindre än de senaste kvartalen. Min spaning är att det kommer fortsätta nedåt, men i långsam takt. Även om räntan och inflationen sjunker syns effekterna av ökningarna fortfarande och kommer fortsätta göra det ett bra tag framöver, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver SBC att BRF-index är en beräkning av hur mycket det kostar att driva bostadsrättsföreningar. SBC har utgått från en genomsnittlig förening med 50 lägenheter samt en lokal. Nytt index släpps varje kvartal. 

Av det senaste indexet framgår det att en bostadsrättsförening har kostnader på runt 2 990 000 kronor under ett år. Det är en ökning med 3,5 procent jämfört med tidigare år. 

En post som blivit billigare för bostadsrättsföreningarna är elen. Elkostnaderna har minskat med 37 procent mellan första och andra kvartalet i år. På årsbasis har elpriserna sjunkit med 27 procent. 

– Vissa av kostnaderna minskar naturligt under de ljusare och varmare månaderna och elkostnaden är en sådan. Det skapar en möjlighet för bostadsrättsföreningarna att antingen lägga pengar på andra områden, eller spara pengar till att elpriserna går upp när det blir mörkare igen, säger Markus Pålsson.

Artikel: Bostadsrättsnytt

Foto: Ann Hedlund

SVT: Kraftig ökning av brf:er i konkurs

COLOURBOX30311671_kopia.jpg
 
Hittills i år har 85 bostadsrättsföreningar i Sverige gått i konkurs – vilket är en kraftig ökning jämfört med de senaste åren. SVT har träffat en familj söder om Stockholm vars förening nu riskerar konkurs.

– Vi är rädda för att förlora allt vi har, säger en av de som bor i ett av parhusen. 

Trots att det har gått två år sedan familjen flyttade in sitter byggherren, en affärspartner och dennes fru fortfarande i styrelsen – och låter inte de boende få insyn i ekonomin. Enligt de boende har föreningen en skuld till privata investerare på över nio miljoner kronor som nu förfaller – vilket kan leda till konkurs. SVT har tagit del av underlag som styrker det. Om konkursen blir ett faktum har bostadsköparna rätt att bo kvar, men deras hem riskeras att bli hyresrätter. 

– De förväntningar som man har när man gör en investering grusas ju, säger en annan. 

Familjen är inte ensamma. SVT har tidigare kunnat berätta om fusk i bostadsrättsföreningar.

Nya siffror från Tillväxtanalys visar att konkurserna ökat kraftigt – samtidigt som Ekobrottsmyndigheten fått fler anmälningar om misstänkta brott i bostadsrättsföreningar.

– Det är många som hört av sig till oss och berättat att de själva blivit utsatta för det ni beskrivit i era inslag, säger Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten.

Fallet som SVT nu tittat på handlar om nyproducerade parhus i ett område söder om Stockholm. Ett försök att byta ut styrelsen gjordes på ett årsmöte i somras, men byggherren menade att han hade tre röster och röstade därmed ned förslaget, visar protokollet som SVT tagit del av.

Ett nytt möte skulle hållas, men har skjutits upp. I ett mejl skriver styrelsen till de boende att det beror på att revisorn lämnat en felaktig revisionsberättelse samt hoppat av uppdraget. Revisorn säger till SVT att han inte fått rätt information från styrelsen. Han fick en dålig känsla och avsade sig uppdraget.

Styrelsen avböjer intervju, men skriver att föreningen inte är nära konkurs: 

- Vi har vår story om hur en enskild medlem försöker värva medlemmar genom desinformation och falska rykten, och därmed ”kuppa” in i styrelsen för egen vinning men misslyckades.

När SVT ber om årsredovisningar och revisionsberättelser får de inget svar.

I juni tillsatte Bolagsverket en så kallad särskild granskare som ska granska föreningens ekonomi efter att flera boende ansökt om det. Styrelsen motsatte sig granskningen, bland annat med motiveringen att föreningen redan är under revision hos Skatteverket – som inte kan uttala sig med hänvisning till sekretess.

STATISTIK: BRF:ER I KONKURS

2009: 16
2010: 30
2011: 29
2012: 12
2013: 21
2014: 44
2015: 37
2016: 20
2017: 4
2018: 16
2019: 16
2020: 4
2021: 44
2022: 68
2023: 48
2024: 85 (januari-juli)

Källa: Tillväxtanalys

DET HÄNDER OM EN BRF GÅR I KONKURS

Om en bostadsrättsförening sköter sin ekonomi dåligt kan ge stora negativa konsekvenser för ens privatekonomi. I värsta fall kan bostadsrättsföreningen gå i konkurs. Det innebär att du kan förlora din investering eftersom bostadsrätterna då blir hyresrätter. I de fallet har bostadsköparna rätt att bo kvar, men deras hem riskeras att säljas på exekutiv auktion. Då sitter de själva kvar med sitt banklån. Källa: SBC

FAKTA: SÄRSKILD GRANSKARE

En röstberättigad medlem i en bostadsrättsförening kan föreslå att Bolagsverket ska utse en särskild granskare som ska granska föreningens förvaltning och räkenskaper under viss tid som varit, eller vissa åtgärder och förhållanden i föreningen. De röstberättigade kan ansöka om särskild granskare utan att frågan först tagits upp på en föreningsstämma om de tillsammans utgör minst en tiondel av samtliga röstberättigade i föreningen.  Källa: Bolagsverket

Artikel: SVT

Bild: Colourbox

 

Dödsbo som bostadsrättshavare – vad gäller?

Ljung_Ann_DSC_1419.JPG

 

En bostadsrättshavares bortgång kan medföra flera praktiska frågor och funderingar både för närstående och bostadsrättsföreningen. 

Rättslig utgångspunkt

Utgångspunkten när en bostadsrättshavare avlider är att dödsboet övertar bostadsrättshavarens förpliktelser gentemot bostadsrättsföreningen. Dödsboet är en juridisk person som förvaltas och företräds av dödsbodelägarna. Det är ofta till fördel och lättare rent praktiskt att en av dödsbodelägarna utses att företräda dödsboet genom fullmakt. Dödsboet kan också förvaltas av en boutredningsman som utses av allmän domstol. När arvskiftet är avslutat och all kvarlåtenskap fördelats mellan arvingarna upplöses dödsboet.

Övergång av bostadsrätt

En bouppteckning ska upprättas och ges in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet. Följaktligen ska den avlidnes egendom delas upp mellan dödsbodelägarna. För att kunna registrera en övergång genom arv, testamente eller bodelning på grund av dödsfall ska enligt huvudregeln alltid en registrerad bouppteckning efter den avlidne finnas med.

Önskar dödsboet överlåta bostadsrätten efter att bouppteckningen registrerats, men innan arvskifte genomförts, ska samtliga dödsbodelägare antingen skriva under överlåtelsehandlingen eller ge skriftlig fullmakt åt någon att sälja bostadsrätten. Det är viktigt att kontrollera dödsbodelägarna mot den registrerade bouppteckningen.

Finns det enbart en dödsbodelägare, är den registrerade bouppteckningen tillräcklig som underlag för övergång av bostadsrätten till den nya ägaren. Bostadsrätten kan därefter registreras över på den ensamma dödsbodelägaren.

Finns det däremot flera dödsbodelägare utgör arvsskifteshandlingen underlag för övergång av bostadsrätten. Arvsskifteshandlingen ska vara skriftlig och undertecknad av samtliga dödsbodelägare. Det ska framgå av handlingen vem som tillskiftats bostadsrätten.

Rätt att utöva bostadsrätten

Enligt lag får dödsboet efter en avliden bostadsrättshavare utöva bostadsrätten trots att dödsboet inte är medlem i bostadsrättsföreningen. Utövandet kan ske genom att bo i bostadsrätten eller genom att hyra ut den i andra hand. För att upplåta lägenheten i andra hand krävs styrelsen eller hyresnämndens tillstånd.

Dödsboet har inte rätt att utöva bostadsrätten under obegränsad tid. Tre år efter dödsfallet har bostadsrättsföreningen rätt att uppmana dödsboet att inom sex månader från uppmaningen visa att bostadsrätten har ingått i bodelning eller arvskifte eller att någon, som inte får nekas medlemskap i bostadsrättsföreningen, har förvärvat bostadsrätten och sökt medlemskap. Om uppmaningen inte följs, får bostadsrätten tvångsförsäljas för dödsboets räkning enligt bostadsrättslagen.

Dödsboets förpliktelser

Under tiden dödsboet utövar bostadsrätten ansvar för dödsboet för att årsavgiften betalas och att lägenheten hålls i gott skick. Det innebär att dödsboet dels ska vidta de reparationer som behövs, dels svara för kostnaderna för åtgärderna.

Enligt bostadsrättslagen ska dödsboet dessutom se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Dödsboet ska i övrigt vid användning av lägenheten bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset.

Text: HSB

Bild: Ann Hedlund

Fler unga skulle köpa bostad om bolånetaket höjdes

moving, home and couple concept - smiling couple relaxing on sofa in new home

 

Enligt en ny undersökning från Demoskop skulle nära en tredjedel av de unga vuxna i landet köpa en bostad om bolånetaket höjdes, så att de får låna 90 istället för 85 procent av bostadens värdet.

På uppdrag av hypoteksbolaget Borgo har Demoskop genomfört en undersökning om bolånetak och ungas vilja att ta lån. Om bolånetaket höjdes från dagens 85 procent till 90 procent skulle 23 procent av alla svenskar vara mer benägna att köpa bostad. I ett pressmeddelande skriver Demoskop även att 30 procent av svenskarna i åldrarna 18–29 år skulle vara mer sugna på att köpa en bostad om bolånetaket höjdes. Bland hyresgästerna skulle 31 procent vara mer benägna till ett bostadsköp och 17 procent av bostadsrättsägarna kan tänka sig en flytt vid höjt bolånetak. 

Efter en svalare tid på marknaden har aktiviteten bland bostadsaffärerna ökat och priserna stiger. Stigande priser innebär också högre trösklar för förstagångsköpare. Sedan januari 2024 utreder Finansinspektionen, på uppdrag av regeringen, hur en höjning av bolånetaket skulle fungera. Finansinspektionen är enligt pressmeddealndet från Demoskop negativa till förslaget om höjt bolånetak då det skulle innebära ökade risker för större hushållslån. 

– Efter de senaste årens sjunkande priser på bostadsmarknaden finns nu många bostadsägare som har en faktisk belåningsgrad på över 100 procent, alltså att deras bostadslån är högre än det nuvarande värdet på bostaden. Det innebär stora risker för den enskilda privatekonomin och för samhällsekonomin i stort. Samtidigt är det positivt att regeringen överväger alternativ för att fler ska kunna köpa sin första bostad utan att behöva ta ett dyrt och riskabelt blancolån. Vi ser fram emot att höra vad man kommer fram till i utredningen, säger Adam Lewenhaupt, medgrundare av Borgo, i pressmeddelandet.

Demoskops undersökning genomfördes under mars i år och totalt 2 035 personer svarade på frågor om sin privatekonomi. 

Text: Bostadsrättsnytt

Foto: Colourbox

Rekordstort utbud av bostäder

DSC_0799_Ann.JPG

 

Snart äger årets största visningshelg rum och det finns rekordmånga bostäder till salu. Detta enligt SVT Nyheter. Efter en lugn sommar på bostadsmarknaden ser man nu mycket större aktivitet. Det är ett rekordstort antal bostäder som ligger ute till försäljning, skriver SVT Nyheter. Enligt SVT låg det drygt 60 000 bostäder ute till salu på bostadssajten Hemnet i förra veckan, varav cirka 25 000 bostadsrätter. Då var inte nyproducerade objekt medräknade. 

– Det är det högsta antalet bostäder sedan vi började mäta 2014, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, till SVT. 

Till helgen är det vad som kallas den stora visningshelgen. Då beräknas det att runt 13 000 bostäder visas för potentiella köpare. Utöver att det är en chans att sälja objekt är det också ett bra tillfälle för mäklarna att se hur marknaden ser ut och hur stor efterfrågan är. 

Enligt Hemnet beror det stora utbudet av bostäder till salu till stor del på att processen att sälja blivit långsammare. Nu tar det i snitt fyra veckor från att ett objekt publiceras till salu fram till att köpekontraktet är skrivet.

– Det är i princip en dubblering från när det gick som allra fortast. Samtidigt sticker Sverige ändå ut med en betydligt snabbare försäljningsprocess än andra länder i Europa, säger Erik Holmberg till SVT.

Att det tar längre tid att sälja en bostad beror också på att många säljer innan de köper en ny lägenhet eller hus. Förr ville två av tre köpare ha köpt en bostad innan de sålde sitt befintliga hem medan det nu är tvärtom enligt Hemnet. 

– Det skapar en säljare som nödvändigtvis inte är så stressad utan kan vänta ut rätt pris. Det är en bidragande orsak till att det tar väsentligt längre tid, säger Erik Holmberg. 

Snart är det balans mellan köpare och säljare på marknaden, till skillnad från tidigare då det varit köparen som haft störst fördel. 

– Tittar vi på 2024 hittills så har antalet försäljningar ökat tydligt, och det är en indikation på att köpare och säljare lyckats mötas. Dessutom har priserna stigit vilket ger en ganska stark bild av marknaden, berättar Erik Holmberg för SVT.

Text: Bostadrättsnytt

Foto: Ann Hedlund

Hur sätter man rätt avgift i brf:en?

COLOURBOX10598541_kopia.jpg

 

Rande Benyamen, ekonomisk förvaltare på Fastighetsägarna Service, ger sina bästa tips för att avgiften ska bli så rätt som möjligt.

I en bostadsrättsförening är det styrelsen som bestämmer avgiften för de boende. Primärt går pengarna från avgiften till drift och underhåll av fastigheten samt amortering och ränta. Därför måste styrelsen ta hänsyn till drift- och underhållsbehov, lån och lånebehov samt ränteläge när avgiften sätts.

– En viktig aspekt är också föreningens tillgångar som till exempel lokaler och hyresrätter. Dessa bör inte användas för att väga hela ekonomin då det finns risker med båda, men generellt är de en inkomstbringare som påverkar föreningens ekonomi, berättar Rande.

Är en låg eller hög avgift det bästa alternativet?

– En låg avgift kan göra att det eventuellt inte finns medel till att hålla huset i bra skick, men om du har höga avgifter som inte går till något utan bara ligger på hög är det självklart inte heller bra. Det bästa är såklart låga avgifter med en välskött fastighet. Ett mål för en bostadsrättsförening bör vara ett nollresultat efter avsättning för framtida underhållsbehov.

Det är dock viktigt att komma ihåg att avgiften kan skifta över tid, även om målet är att den ska ligga på en så jämn nivå som möjligt. Faktorer som kan påverka avgiften är till exempel större renoveringar som man inte förutsätt och räntehöjningar som man inte har tagit höjd för.

Går avgiften att förhandla?

Att förhandla om avgiften som enskild föreningsmedlem går inte, men det går att diskutera saken på till exempel en stämma för att ta reda på hur styrelsen har kommit fram till de siffror de har.

– Alla personer väger ju inte samma saker som viktiga. Vissa tycker det är jätteviktigt att amortera medan andra tycker det är viktigare att man har en fin omgivning, även om det ger lite högre kostnader, säger Rande och lägger till.

– I sådana lägen är det bra att ha en ekonomisk förvaltare som har koll på föreningens ekonomi och som kan ge råd om vilka vägval föreningen bör göra för att bibehålla en god ekonomi, samtidigt som medlemmarna såklart ska ha inflytande över vad pengarna används till.

Text: Fastighetsägarna Service

Bild: Colourbox

Brf i tvist med HSB

COLOURBOX30311671_kopia.jpg

 

En bostadsrättsförening i Gävle har hamnat i tvist med HSB och föreningen vill nu lämna bostadskooperativet. Tvisten mellan parterna har pågått i fyra år och ärendet har varit uppe i tingsrätten och ska nu upp i hovrätten, enligt SVT Nyheter.

Sommaren 2018 färdigställdes en bostadsrättsförening i Gävle på uppdrag av HSB. Föreningen består av tre hus med 90 lägenheter.  Det tog ett år innan den tillsatta styrelsen med representanter från HSB lämnade över ansvaret till bostadsrättsföreningens styrelse. När det skedde upptäckte styrelsen för brf:en en rad fel som det dessutom inte längre gick att klaga på då det passerat för lång tid. Detta rapporterar Gefle Dagblad (GD). 

SVT Nyheter har besökt bostadsrättsföreningen i Gävle och träffat två personer som varit med i styrelsen sedan 2019. De berättar att de upptäckt många fel, bland annat har taket vid ingångarna till bostadshusen börjat rasa, garaget är dåligt isolerat och kallt samt att vattenrännan i garaget ligger för högt vilket skapar vattenpölar. 

För SVT Nyheter uppger styrelsemedlemmarna att HSB inte åtgärdat flera av felen sedan 2018. När en besiktning gjordes efter att bostadsrättsföreningens styrelse tagit över kom det fram att de tre husen hade över 4 000 fel. Trots att vissa fel åtgärdats finns mycket kvar att lösa, skriver GD. 

Vidare skriver tidningen att tvisten, utöver felen, grundar sig i att HSB produktion och bostadsrättsföreningen är oense om vilket avtal som gäller för uppförandet av de tre bostadshusen. Föreningen tycker att ursprungsavtalet, daterat 2015, gäller medan HSB menar att de har ett avtal med entreprenören Peab. 

Bostadsrättsföreningen stämde HSB på grund av detta. Förra året dömde tingsrätten till HSB:s fördel. Nu ska ärendet vidare till hovrätten, men det kan dröja innan ärendet tas upp. 

Under tiden vill bostadsrättsföreningens styrelse att de ska lämna HSB. För GD uppger styrelsemedlemmarna att det mest är en markering, men de sparar också 35 000 kronor i medlemsavgift per år. Enligt SVT har styrelsen röstat om att lämna HSB och där ja-sidan vann med 52 röster för och endast en emot. 

GD har talat med Anders Wallner som är vd för HSB Södra Norrland där bostadsrättsföreningen ingår. 

– Vi har olika uppfattningar. Någon annan får avgöra vad som är rätt och fel. Men vi kan konstatera att vi vann i tingsrätten. Den domen är överklagad och nu är det bara att avvakta hovrättens utfall. Visst finns det saker vi har kunnat göra på ett annorlunda sätt och kommunicerat bättre, säger Anders Wallner till tidningen. 

Artikel: Bostadsrättsnytt

Bild: Colourbox