Projekt Blåljuskod i delar av Storstockholmsområdet
Sedan några år tillbaka så finns det ett projektet som kallas ”Blåljuskod” och som idagsläget omfattar delar av Storstockholmsområdet. Projektet går ut på att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan anmäla portkoder till polisen för att underlätta för utryckningspersonal att snabbt ta sig in i en fastighet. Dessutom kan man undvika att skador på entrédörrar och fönsterrutor uppstår i samband med utryckningen. Med hjälp av Blåljuskod kan polisen ta sig in med en vanlig portkod, på samma sätt som postombuden.
När en bostadsrättsförening ansluter sig så får man en dekal att sätta upp utanför porten så att utryckningspersonalen snabbt kan se att det finns en blåljuskod till fastigheten. Koden, som lämnas ut av polisens ledningscentral, är endast tillgänglig för deras personal.
Så här funkar det:
- Kontakta ert lokala polisområde och kontrollera om de är anslutna till projektet.
- Bostadsrättsföreningen lägger med hjälp av lokalpolisen in sin adress i polismyndighetens ärendehanteringssystem. Systemet används för att dokumentera händelser och få överblick över polisresurser i yttre tjänst. Vet ni inte vart ni ska vända er går det att använda e-postadressen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att anmäla adresser för Blåljuskod. Meddela då vilken ort och vilka adresser det handlar om för att ge registraturen en chans att skicka förfrågan rätt. - Portkoden kan var en som används för detta ändamål och som bara ett fåtal personer känner till. Det kan även vara den kod som de boende använder. Koden skrivs då om till en krypterad kod i polisens ärendehanteringssystem.
- När en polispatrull åker ut till en adress som är ansluten till Blåljuskod, så får patrullen koden rapporterad av operatören. Därmed behöver inte poliserna slå in något fönster eller någon dörr för att snabbt ta sig in i fastigheten.
Eftersom Blåljuskod är något som polismyndigheten i region Stockholm har startat, är det till för poliser i första hand. Men om det är ett ärende för SOS alarm, som sjukdomsfall eller brand, så kan larmcentralen höra av sig till polisens regionala ledningscentral för att höra om det finns en blåljuskod.
Om inte ovanstående sker så görs utryckningspersonalen ändå uppmärksamma på att föreningen är ansluten till Blåljuskod genom den dekal som ska vara placerad vid entrén. På så vis kan kontakt tas med ledningscentralen för att få koden.
I vissa livsavgörande situationer kan det hända att personalen inte har tid att kontakta ledningscentralen. Tyvärr behöver de då slå in rutan eller dörren för att snabbt kunna hjälpa drabbade.
Källa: Bostadsrätterna
Bild: Colourbox