Skip to main content

Här bor de utan värme och varmvatten sedan flera veckor tillbaka

Filling glass of water from stainless steel kitchen faucet. Drinking water concept. Austria pure water from mountains.

Tidningen Hem&Hyra rapporterade nyligen om att hundratals barn och vuxna som är skrivna i en ny skandalförening i Kinesiska muren i Malmö lever de utan vare sig värme eller varmvatten. Problemen hopar sig och myndigheterna hotar hyresvärden med en miljonsmäll.

Hemma hos hyresgästen Anna Szwajda rinner det bara kallt vatten i kranarna och elementen är lika kalla. En gång i veckan åker hon till dottern i Svedala och tar en dusch. Ska hon bara tvätta av sig värmer hon vatten på spisen.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, ingen vet. Det här är rena katastrofen, säger hon till Hem&Hyra när det besöker området.

Och hon är inte ensam. Den 2 oktober stängde Eon av värme och varmvatten för 67 lägenheter i Bostadsrättsföreningen Femman i omskrivna Kinesiska muren på Rosengård i Malmö med anledning av obetalda fakturor.

Enligt Hem&hyra så har föreningen betalat delar av fakturorna men fortfarande återstår en skuld på över 600 000 kronor till Eon. Bostadsrättföreningen menar att Eon har gjort fel som stängt av fjärrvärmen och inte velat diskutera en avbetalningsplan. Medan Eon menar att man visst har erbjudit föreningen en avbetalningsplan och att man dessutom uppmanat styrelsen att ”under mycket lång tid” antingen betala eller komma med andra förslag på lösningar.

I huset är 183 personer skrivna, den äldste är 85 år, yngst är en flicka på snart två månader. 72 personer är under 18 år. Hur många som hyr och hur många som faktiskt har betalat för sin lägenhet är det ingen som vet. Enligt en Anticimex-rapport från år 2021 är 24 lägenheter hyresrätter. Under det senaste året har en rad instanser sökt de ansvariga i föreningen, som konstant har duckat. Nu hopar sig problemen:

  • Det mest akuta: De boende har varken varmvatten eller värme.
  • Kronofogden kräver att få veta vem som äger specifika lägenheter i huset och har dragit föreningen till domstol. Eftersom det inte finns något nationellt register för bostadsrätter är det bara föreningen som vet detta. Ingen har svarat.
  • Miljöförvaltningen kräver insatser för att förbättra boendemiljön. Även här är en domstol inkopplad. Ingen har svarat.
  • Fyra hushåll med hyresgäster i föreningen har vänt sig till hyresnämnden och kräver information om var de ska betala in sin hyra. Företaget som tidigare skött detta har gått i konkurs. Hyresnämnden har krävt att det ska lösas men än så länge har ingenting hänt

Viteshoten från Skatteverket och miljöförvaltningen ligger på drygt 2,6 miljoner kronor. Huset pekas av kommunen ut som en av stadens ”oseriösa hyresvärdar” i Hem & Hyras och SVT:s stora granskning av landets slumvärdar. Problemen har pågått i många år till hyresgästers och myndigheternas frustration. Föreningen följer inte regler och krav som kommunen ställer.

Malmö stads socialtjänst uppger att de har ”ögonen på situationen” men att de än så länge inte vidtagit några åtgärder med anledning av bristen på värme och varmvatten.

Artiklel från Hem&hyra

Foto: Colourbox